ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان میگوید که در مواردی شماری از رسانهها را بهدلیل «تخطی»، گرفتن دستور از «کدام طرف» و فعالیت ضد منافع ملی «تنبیه» کرده است.
به گزارش انصار، سخنگوی حکومت طالبان این اظهارات را در یک نوار صوتی که از سوی «رادیوی ملی» در ایکس نشر شده، در واکنش به گزارش مرکز خبرنگاران افغانستان بیان کرده است.
مرکز خبرنگاران افغانستان دیروز با نشر گزارشی گفته است که در سال ۲۰۲۳ میلادی، ۱۶۸ مورد نقض حقوق خبرنگاران در افغانستان را ثبت کرده است.
آقای مجاهد این گزارش را رد کرده و گفته است در مواردی که «تخطی» صورت گرفته یا خبرنگاران در فعالیتهای «غیرخبرنگاری، همانند قضایای حقوقی و جنایی دخیل بودهاند، از سوی این گروه توقیف» شدهاند.
ذبیحالله مجاهد ادعا کرده است که توقیف خبرنگاران کوتاهمدت بوده و آنان از سوی این گروه «آسیب» ندیدهاند. مرکز خبرنگاران افغانستان در گزارش خود همچنین گفته است که در سال ۲۰۲۳ میلادی، طالبان فعالیت هشت رسانه را متوقف کردهاند که پنج مورد آن موقت بوده و در سه مورد دیگر فعالیت دو وبسایت خبری و یک رادیو هنوز متوقف است.
سخنگوی حکومت طالبان در نوار صوتی منتشرشده در این مورد گفته است: «بعضی از رسانهها که تخطیهای بسیار جدی داشتهاند یا دستور از کدام طرف میگرفتند، فعالیتهای ضد منافع ملی ما داشتند، ...طبیعی است که هم تنبیه شدند و هم یکی از رادیوها هنوز هم مسدود است.»
او گفته است رسانههایی که فعالیت آنها متوقف شده است، «میخواستند به میل حلقات بیرونی، نشرات دیکتهشده را انجام بدهند که جلوش گرفته شد.»
سخنگوی حکومت طالبان از رادیویی که فعالیت آن متوقف شده است نام نمیبرد، اما بر اساس گزارش مرکز خبرنگاران، فعالیت رادیو نسیم در دایکندی هنوز متوقف است و طالبان هنوز به این رسانهی محلی اجازهی فعالیت نمیدهند.
در گزارش مرکز خبرنگاران افغانستان همچنین آمده است که طالبان شماری از خبرنگاران و مسئولان رسانهها را بهصورت غیابی و حضوری محاکمه کردهاند و در حال حاضر دو خبرنگار در زندان این گروه دورهی محکومیت شان را میگذرانند.
این نهاد گفته است که ادارهی استخبارات و وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان مسئول اکثر موارد نقض حقوق خبرنگاران اند.
طالبان از زمان تسلط دوباره بر افغانستان، محدودیتهای گسترده بر فعالیت رسانهها و خبرنگاران وضع کردهاند و در موارد مختلف به دفترهای رسانهها یورش برده و خبرنگاران را بازداشت و شکنجه کردهاند.
مرکز خبرنگاران افغانستان گفته است که این گروه در بیش از دو سال اخیر دستکم ۱۴ دستورالعمل رسانهای صادر کرده است که مبنای محدودیتها و نقض گستردهی حقوق خبرنگاران به شمار میروند.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/29326